Veel gestelde vragen

Met enige regelmaat ontvangen wij via verschillende kanalen vragen over Casa Vita. De vragen beantwoorden we via onderstaande FAQ lijst. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan per e-mail. We streven ernaar deze vragen binnen twee werkweken individueel te beantwoorden en, indien het een vraag van algemeen belang betreft, deze hierna ook op deze pagina te plaatsen. 

Informatie, communicatie & planning


Een van de twee blokken met appartementen is bedoeld voor sociale- & middeldure huurwoningen. De sociale huurwoningen worden in eigendom en beheer genomen door woningcorporatie De Goede Woning die vervolgens haar eigen verhuurtraject inricht. Er komen 31 sociale huurwoningen en 3 vrije sector huurwoningen. Voor de verhuur van de woningen die vallen binnen de sociale huurklassen gelden de voorwaarden qua inkomen die in Nederland algemeen geldend zijn.

Inschrijven voor de huurwoningen is op deze website niet mogelijk. Circa een half jaar voor oplevering zal de communicatie hierover starten.

Inschrijven voor de nieuwsbrief middels het interesseformulier. We houden je dan van de vorderingen in het project op de hoogte.

Ja, de Gemeente Pijnacker is ook bereikbaar voor vragen. Deze kunnen per e-mail gesteld worden via: stanislas@pijnacker-nootdorp.nl

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het ontwerp van Casa Vita door de architect en de adviseurs. Bij deze uitwerking worden er ook gesprekken gevoerd met onder meer de Welstand van gemeente Pijnacker, de aannemer en andere betrokken partijen. Derhalve is onderstaande planning enkel een indicatieve weergave, de planning kan gedurende het proces nog wijzigen:

Start bouw 2e/3e kwartaal 2023 (prognose)
Oplevering 1e kwartaal 2025 (prognose

Verkoopproces


Miriam Heijnens (MIRkwadraat) & Karin van Zuilen (Wauw nieuwbouw) zijn als gespecialiseerd nieubouwmakelaars aangesloten bij Casa Vita. Meer informatie over het verkoopproces en contactgegevens is hier te vinden.  

Op donderdag 29 september start de verkoop van Casa Vita. Vanaf dat moment zijn alle bouwnummers, definitieve verkoopprijzen (v.o.n.) en belangrijke documentatie zoals verkooptekeningen en technische omschrijving online te vinden. Ook organiseren we een fysieke bijeenkomst waar vragen gesteld kunnen worden over het project, de woningen en desgewenst kan er ook geholpen worden met het inschrijfformulier. De online inschrijving einigt op dinsdag 11 oktober om 12:00 uur. 

Meer informatie over het inschrijven & toewijzen is te vinden op de website. 

Alles over de koopwoningen


In Casa Vita komt een grote variatie aan koopwoningen. Van studio’s, 2-, 3- en 4-kamer appartementen, tweelaagse maisionnettes tot penthouses, variërend in woonoppervlak van circa 40-133 m². 

De koopwoningen worden aangeboden in een brede prijsrange, van € 240.000 tot € 865.000 v.o.n. (prijspeil september 2022). De woningen worden volledig eigendom van de koper (geen erfpacht).

De woningen in Casa Vita worden Vrij Op Naam (v.o.n.) verkocht. 

Inbegrepen in de v.o.n. prijs

 • Grond- en bouwkosten, inclusief loon- en materiaalkosten
 • Kosten voor architect en overige door verkoper aangestelde adviseurs
 • Toezichtkosten tijdens de bouw
 • Aanleg- en aansluitkosten voor nutsvoorzieningen
 • Notariskosten voor de aankoop van je woning
 • Makelaarscourtage
 • Verschuldigde belastingen
 • Kosten Waarborgcertificaat SWK of Woningborg
 • Het verkrijgen van een Energielabel
 • Sanitair & Tegelwerk
 • Woningen tot NHG grens inclusief keuken (huidige grens 2022 - € 355.000,- V.O.N.) 
 • Bij de woningen boven de NHG grens wordt de opstelplaats voor de keuken voorzien van aansluitpunten
 • Indexatie loon- en prijsstijgingen

Niet inbegrepen in de v.o.n. prijs

 • Stallingsplaats in de stallingsgarage (à € 15.000,- V.O.N.)
 • Kosten voor eventueel meerwerk
 • Abonnee- en aansluitkosten voor telefoon, CAI en nutsvoorzieningen
 • Afsluitprovisie, notaris- en kadasterkosten voor je hypotheek
 • Eventueel kosten NHG
 • Kosten VvE (de kosten zijn nog niet inzichtelijk hiervoor)
 • Keukenopstelling bij woningen boven NHG grens
 • Hypotheekrente tijdens de bouw

De schetsplattegronden per bouwnummer zijn bij ieder bouwnummer als afbeelding en als download (pdf) te bekijken. Deze plattegronden zijn schetsmatig en géén contractstuk. Aan deze plattegronden kunnen geen rechten worden ontleend. Vanaf het moment dat de verkoopgesprekken gestart worden, krijgt iedere optant de definitieve verkoopcontracttekening. 

Er zijn mogelijkheden om je (koop)woning zo ‘eigen’ te maken als je wilt. Zo is het mogelijk om (niet dragende) binnenwanden te verplaatsen of laten vervallen. Hiermee kan worden ingespeeld op de individuele wensen rond de indeling van de woonkamer of slaapkamer(s). Deze mogelijkheden worden met de kopersadviseur besproken als je een woning gekocht hebt. De kopersadviseur maakt vervolgens een complete prijsberekening.

Bij aanpassingen van de indeling dient rekening gehouden te worden met de positionering van de schachten en constructieve elementen zoals kolommen en (dikke) wanden. Deze posities zijn in een appartementengebouw niet te wijzigen. De locatie van een badkamer, toilet en keuken zijn afhankelijk van de afstand en positie tot die schachten. De constructieve kolommen en muren kunnen immers niet worden verplaatst. Het realiseren van bijvoorbeeld een 2e toilet is soms mogelijk, maar altijd afhankelijk van de schachtposities.

De standaard netto verdiepingshoogte van de woningen is ca. 2,64m.

Sanitair & tegelwerk
Alle woningen worden opgeleverd met een sanitair & tegelwerk. Casco afwerking niet mogelijk in appartementengebouw i.v.m. garanties.  

Keuken

 • De woningen tot aan de geldende NHG grens (in 2022 tot € 355.000 VON) worden opgeleverd inclusief keuken, inclusief apparatuur.
 • De woningen boven de geldende NGH grens (in 2022 vanaf € 355.000 VON) worden zonder keuken opgeleverd, wel met aansluitpunten.

Wanden
De wanden worden behangklaar opgeleverd. Hiermee wordt bedoeld dat de wand klaar is om met dikker behang te behangen (zoals glasvezelbehang) of om af te werken met pleisterwerk.

Plafonds
De woningen op de begane grond krijgen fijn spuitwerk op het betonnen plafond. De woningen gelegen op de 1e t/m 4e verdiepingen houden de houten CLT constructie in het zicht (zichtkwaliteit).

Verwarming / koeling
De woningen worden voorzien van een warmte- en koelingsinstallatie. De woning wordt verwarmd via laagtemperatuur vloerverwarming. De koeling via de vloer kan ingezet worden om temperatuur-toppen af te vlakken. In praktijk zorgt dit ervoor dat de woning een paar graden kan worden gekoeld en hiermee wordt het wooncomfort vergroot.

Te openen geveldelen
De positie van ramen en/of Franse balkons kan niet worden gewijzigd. De te openen ramen hebben een draaikiepfunctie.

Zonwering
Er is geen universele zonwering opgenomen in Casa Vita. Wel worden hier spelregels voor opgenomen in het VvE regelement en/of kan dit optioneel als meerwerk worden gekozen. 

Buitenruimtes
Iedere woning, m.u.v. de studio’s, in Casa Vita heeft een eigen buitenruimte. De buitenruimtes variëren in type (tuin, balkon, patio of dakterras), grootte en ligging. Bij ieder woningtype wordt aangegeven welk type buitenruimte deze heeft.

Levensloopbestendig
De woningen worden zoveel als mogelijk ontworpen met het oog op levensloopbestendig wonen. Dit betekent onder andere dat er minimale (maximaal 2 cm)/ geen drempels zijn, doorgangen en toegangspaden voldoende breed zijn voor een rollator, de trappen en de liften voldoende breed zijn en de liften en toegangsdeuren van het gebouw automatisch openen.

In beide gebouwen komt een lift.

Alle bewoners van Casa Vita maken gebruik van algemene voorzieningen, zoals o.a. de entree, de parkeergarage en de fietsenstalling. Maar ook bepaalde installatietechnische en bouwkundige delen van het gebouw worden door alle bewoners gebruikt. Om het gebruik en het onderhoud hiervan goed te regelen, wordt er een Vereniging van Eigenaren (VvE) opgericht. Deze vereniging is verantwoordelijk voor het dagelijkse en periodieke onderhoud van de voorzieningen, sluit hiervoor de juiste verzekeringen en contracten af en bepaalt de maandelijkse servicekosten. Tegen de tijd dat het complex wordt opgeleverd, worden de bewoners op de hoogte gebracht van de oprichting van de Vereniging van Eigenaren.

Duurzaamheid


De woningen in Casa Vita worden uitgevoerd in BENG. Deze nationale norm is bepalend voor het woning gebonden energieverbruik: de energie voor verwarming/koeling, ventilatie en warm water. Voorheen was dit de EPC waarde van een woning.

Op dit moment is het installatieconcept voor verwarmen en koelen nog niet bekend. Hierover volgt later meer informatie.

Op de gebouwen van Casa Vita worden naar alle waarschijnlijkheid zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen leveren de energie voor de algemene ruimtes van de gebouwen, zoals liftinstallaties en verlichting. 

Om de CO2-uitstoot van Casa Vita te beperken is nagedacht over het inperken verkeersbewegingen tijdens de bouw en het toepassen van demontabele, herbruikbare materialen, waaronder houtbouw.

Op dit moment is het ventilatieconcept nog niet bekend. Hierover volgt later meer informatie. De uitwerking vindt plaats met oog voor een gezond binnenklimaat.

Bij de ontwikkeling van Casa Vita wordt bij de inrichting van de openbare ruimte en het groen rekening gehouden met een klimaatadaptieve inrichting, waarbij o.a. met de beplanting ingespeeld wordt op perioden van droogte en (overvloedige) regen en het vergroten van de biodiversiteit.

Parkeren & mobiliteit


Casa Vita voorziet in 120 parkeerplaatsen waarvan:

 • 82 parkeerplaatsen voor de bewoners van de koopwoningen;
 • 8  parkeerplaatsen voor de bewoners van de huurwoningen;
 • 30 parkeerplaatsen voor bezoekers.

Aan alle koopwoningen worden één of twee parkeerplaatsen toegewezen (afhankelijk van de grootte van de woning). De kosten van de stallingsplaats zijn nog niet opgenomen in de prijsindicatie per woning en zit later bij start verkoop ook niet opgenomen in de V.O.N. prijs van de woning. Voor een stallingsplaats moet rekening worden gehouden van een koopsom van € 15.000 v.o.n.

In de parkeergarage op de begane grond is een royale gemeenschappelijke fietsenstalling te vinden. Daarnaast zijn hier enkele stallingplaatsen voor scootmobielen te vinden.

Bij de eigen parkeerplaats kan worden gekozen voor een oplaadmogelijkheid voor een elektrische auto. Dit wordt een optionele keuze en de kosten hiervan zijn dan ook voor de koper die kiest voor een oplaadpunt.

In de gemeenschappelijke fietsenstalling worden enkele oplaadmogelijkheden voor een elektrische fiets of scoot-mobiel geplaatst. 

Elektrische auto’s in parkeergarage
De parkeervoorziening betreft maaiveld parkeren waarbij er een parkeerdek over de parkeerplaatsen heen wordt gebouwd. Dit parkeerdek wordt ingericht als binnentuin om op deze wijze én het parkeren aan het zicht te onttrekken, én dubbel grondgebruik mogelijk te maken. In combinatie met elektrische auto’s is dit een belangrijk aandachtspunt. In overleg met onze brandveiligheidsadviseur en de brandweer werken we een veilige oplossing uit.

In Casa Vita wordt samen gewerkt met een mobiliteitsaanbieder voor deelauto’s. Casa Vita is voorzien van twee elektrische deelauto’s die hun eigen gereserveerde parkeerplek hebben in het openbaar gebied en desgewenst gebruikt kunnen worden door alle bewoners en omwonenden. Deze deelmobiliteit wordt aangeboden in abonnementsvorm, waarbij de aanbieder zorg draagt voor de voertuigen, inclusief onderhoud en reiniging. De gebruiker betaald voor de gereden kilometers.

De focus voor Casa Vita ligt op wonen voor starters en senioren. In afstemming met de gemeente en een mobiliteitspartner wordt er een mobiliteitsplan opgesteld met onder andere deelauto’s. Gelet op de nabijheid van de metrohalte, de beoogde doelgroepen en het mobiliteitsplan komen er minder parkeerplaatsen in het plan dan in beginsel worden voorgeschreven door de gemeentelijke parkeernorm. Ook alle bezoekersparkeerplaatsen worden in de parkeervoorziening opgenomen.

Bouwfase & omwonenden


Casa Vita past grotendeels binnen het huidige bestemmingsplan. Voor onderwerpen als mobiliteit en gebouwhoogte sluit dit net niet helemaal aan. Hier wordt een ‘kruimelprocedure’ voor doorlopen binnen het huidige bestemmingsplan.

Met de realisatie van Casa Vita komen bijna 100 huishoudens wonen in dit gebied. Voor deze nieuwe bewoners (en hun bezoekers) wordt onder beide bouwblokken een halfverdiepte parkeervoorziening gerealiseerd. Door ook het fietsparkeren en de wandelroute een centrale plek in het plan te geven willen we fietsen en wandelen zoveel mogelijk stimuleren. Daarnaast speelt Casa Vita in op de nieuwste trends en wordt voor deze ontwikkeling samen gewerkt met een aanbieder van deelmobiliteit (auto’s, scooters, fietsen). Als je hier meer over wilt weten, meld je dan aan voor onze participatiebijeenkomsten.

Voor het bouwen van Casa Vita zullen we maatregelen onderzoeken voor het beperken van bouwoverlast, onder andere door geprefabriceerde onderdelen te gebruiken waardoorhet aantal verkeersbewegingen en ook de bouwtijd beperkt wordt.

Er zijn wettelijke normen voor het trillingsniveau, deze worden door de bouwer, hei-toezicht en gemeente tijdens de werkzaamheden gemonitord.

De bouwer doet er alles aan om schade aan de omliggende huizen te voorkomen door het treffen van voorzorgsmaatregelen en de keuze voor het bouwsysteem. Mocht onverhoopt toch schade ontstaan, dan is dit door de bouwer verzekerd.

Hier zijn vanuit de verzekeringsmaatschappij van de bouwer en de gemeente richtlijnen voor op basis van de afstand ten opzichte van het project. Te zijner tijd wordt dit bekend gemaakt aan de woningen die dit betreffen.

Overige


Geniet van extra ruimte. Vier een feestje in de gedeelde woonkamer, organiseer een picknick in de gedeelde binnentuin of ontmoet jouw nieuwe buren in de kas.

Om ontmoetingen tussen de bewoners en omwonenden in Casa Vita te stimuleren wordt er bij het koopblok op de begane grond grenzend aan de openbare zone tussen het gebouw en de Meidoornlaan een gezellige gedeelde huiskamer ingericht. Een knusse plek waar je deel kunt nemen aan een scala van activiteiten of deze zelfs zelf organiseert. Vanuit de ontwikkelaar wordt er een voorstel gedaan hoe deze activiteiten georganiseerd kunnen worden. Maar heb jij daar straks als bewoner een ander idee voor? Wees vrij om deze met de andere leden van de Vereniging van Eigenaren te delen!

De parkzone, zijnde de groene zone tussen de gebouwen en de openbare weg (Meidoornlaan), wordt een park voor iedereen en is daarmee openbaar toegankelijk. Het eigendom van de parkzone gaat – nadat alles klaar is – terug naar de gemeente. De gemeente draagt zorg voor onderhoud en beheer. De gedeelde binnentuin (boven het parkeren) komt in gedeeld eigendom van de bewoners middels een VvE-constructie. De eigenaar draagt zorg voor het beheer.

Het parkeerdek, zijnde de zone tussen de gebouwen, wordt ingericht als binnentuin. De binnentuin komt in eigendom van de bewoners via een Vereniging van Eigenaren (VvE). Alle bewoners gezamenlijk dragen zorg voor het onderhoud en beheer.